TwitterFacebookYoutubeRSS
En Gentil, la Isaura i les seves rèpliques, a l'Ajuntament

Aquest dissabte 9 de setembre, després de la cercavila de gegants de la festa major de Sant Joan de les Abadesses es farà la presentació oficial de la rèplica dels gegants del poble, En Gentil i la Isaura (12 h).

Aquests gegants, creats l'any 1980 per l’arquitecte i escultor santjoaní Francesc Fajula i finançats i encarregats pel Centre d'Iniciatives Turístiques (CIT), formen part de la història i el patrimoni cultural del municipi i, en especial, de la nostra festa major, ja que ballen en la cercavila de dissabte, però també acompanyen les autoritats i les parelles del Ball dels Pabordes a l’ofici solemne i la Sardana d’Honor.

La realització d’aquesta rèplica ha estat a càrrec de la Clara Anglada Roser del Taller Aglà de Cassà de la Selva, que ha treballat amb precisió per preservar els detalls originals de les figures, tot adaptant-los a un pes més lleuger, sota la supervisió i consell de Fajula. Els gegants originals lluiran una còpia fidedigna dels vestits amb els quals es varen estrenar, mentre que els vestits que duien fins ara, seran els que duran les rèpliques.

Amb aquesta iniciativa, es busca incentivar una major participació de veïns i veïnes fent ballar els gegants, i marca un punt d'inflexió en la recerca d'una colla gegantera estable al poble.

Les rèpliques d’en Gentil i la Isaura estaran apadrinades pels gegants de Ripoll, que van tenir el privilegi d'apadrinar els originals d’En Gentil i la Isaura el 1980 -juntament amb els gegants de Torelló-, tornaran a exercir aquesta honorable funció amb les noves rèpliques. L’any 2017, els gegants santjoanins varen apadrinar les rèpliques de Ripoll, en un moment en què la colla de la capital ripollesa estava en una situació semblant a la de Sant Joan. Aquest gest reforça els llaços històrics entre les colles d’ambdues poblacions.

Al mateix temps, s'enfortirà la relació amb Cassà de la Selva, no solament pel seu paper clau en el procés de construcció de les rèpliques, sinó també per la vinculació amb la seva gegantessa: les dues gegantesses són les úniques en el territori que comparteixen el nom d’Isaura.

La presentació d'aquestes rèpliques simbolitza una renovació de la tradició gegantera, però també representa un esforç col·lectiu de la comunitat per revitalitzar i assegurar la continuïtat d'aquesta bella tradició.